Hogyan ne tedd tönkre a CS:GO-t

Szerző:
Kategória: CS:GO, Edukáció, Kritika, Oktatóanyag

(A cikkben megfogalmazottak kizárólag a szerző személyes véleményét tükrözik és semmilyen formában sem tekinthetők az Esportmilla közösen elfogadott álláspontjának.)

Napjaink legnépszerűbb fps játéka a Counter-Strike: Global Offensive sem lesz örökké a csúcson, ha az alábbi pontok még hosszútávon is fellelhetők lesznek. Nem szándékoztam toplistát felállítani, mert a maga nemében mindegyik egyformán destruktív, de végül mindig győz a szubjektivitás.

1. Ne legyél toxikus! 

Mindez annyit tesz, hogy viselkedéseddel, hozzáállásoddal ne ásd alá mások morálját, játékát. Jelentse ez a csapatodban elfoglalt pozíciódat, vagy csak egy versengőjáték idejét. De találunk bőven példát arra is, amikor a közösséget formáló, ismert arcok rántják le a morált a legsötétebb balkánba.

A játék élvezetének bojkottálása óriási méreteket ölthet, ha egy olyan játékkal vezeti le valaki a mindennapi feszültségét, ahol fontos a kooperáció, a megalkuvás és a simulékonyság. A szidalmazás, a vulgáris megnyilvánulások sohasem lesznek teljességgel kiszűrhetők, de ha mindenki úgy gondolkozik, hogy a bosszú jogos, a verbális megalázás pedig rendjén van, akkor ez a szemet-szemért elvet vonja maga után. Ebbe viszont előbb-utóbb mind megvakulunk.

2. Ne lopj! 

Általánosan használt nevén; scam. Mióta a fegyverkinézetek értéke a magasba szökellt, azóta a csalók és megtévesztők száma is exponenciálisan megnövekedett. Néhány fegyverkinézet ára olyan összegekkel vetemedik, melyért akár egy bírósági eljárást is megéri kockáztatni, legalábbis egy “scammer” szerint.

A trükkök igen változatosak. Van olyan, ami a figyelmetlenségre épít, ami azt jelenti, hogy sima cserénél az egyik fél elnézi a fegyver minőségét, amit viszont a másik nem hangsúlyoz ki, így könnyen lehet, hogy nem azt kapod, amire számítottál. Figyelmességre kell intsek mindenkit, hiszen ebben az esetben legalább ugyanakkora mértékben ludas mindkét fél.

Vannak azonban az összetettebb, profi lehúzások is. A különböző szerencsejáték oldalak ilyenek, de arra is rengeteg példa van, hogy egy ismeretlen linkre kattintva rámolnak ki. Szomorú, de az interneten még inkább nyitott szemmel kell járnod, mint egyébként. A pénz utáni hajsza családokat is tönkre tud tenni, nem hogy a “netbarátságokat”.

3. Ne csalj!

Ahogy a sportoknak a dopping, úgy az fps játékosoknál is ittvan a  sötét és tisztátalan teljesítményfokozás. Legnépszerűbb fajtái a wallhack (falon átlátás) és az aim (pontosabb lövés). Ezeknek mára ezernyi válfaja létezik, de alapvetően ezekből indul minden.

Feltételezésem szerint többnyire a hiperversengő típusú emberek vetemednek külső programok használatára, hogy sikereik állandósuljanak. A programok hosszas használata olyan képzavart eredményez, amiben a játékos elfelejti, hogy teljesítményének javulását csalással érte el.

Túlságosan is büszke eredményeire, viszont sikertelenségét kötelezően a világ másik felére hárítja. Öntudata és érzelmei egyszerűen nem tudják feldolgozni a középszerűséget, a vereséget pedig pláne nem. Amíg órási igény mutatkozik az “e-doppingra“, addig sosem győzhetnek az anti-cheatek, ezért gondolom, hogy az érettség, egy közösség összefogása, és az edukáció lehet kiút a csalóknak, és az áldozataiknak egyaránt. Mind ismerünk olyan játékokat, ahová már csak csalni járnak haza. Szerintem Te sem akarod, hogy ez is ilyen méltatlan sorsra jusson.

4. Ne bundázz!

Míg rövidtávon a fogadások növelik az esport streamek nézettségét, addig hosszútávon beláthatatlan következmények sorozatát indítják el. Év elején az Epsilon, majd az iBUYPOWER is eltiltást kapott minden releváns versenytől, amiért bizonyos mérkőzéseken, előre megfontolt szándékkal, önös érdekből alul teljesítettek.

Ne legyen kétségünk afelől, hogy óriási méretű elektronikus valutát jelentenek a fegyverkinézetek, a pénzbeli fogadásról nem is beszélve. Ám míg az utóbbinál a korhatárt beiktatták, addig előbbinél ez hiányzik.

A bundagyanúk előbb utóbb bizalmatlanná teszik a közönséget, ami tömeges elfordulást jelent majd, akkor viszont nagy bajban lesznek azok a közvetítőbrigádok, akik kizárólag a nagyobb nézőszámú, fogadásos mérkőzésekből működnek.

5. Ne DDoS-olj!

Magyarul a szolgáltatásmegtagadással járó támadás, ami egy meghatározott alkalmazás, operációs rendszer ismert gyengeségeit, vagy valamilyen speciális protokoll tulajdonságait (gyengéit) támadja meg. Olyan pinget okozva, hogy gyakorlatilag lehetetlenné válik az internet használata. (via wiki)

Legutóbb a FaceIT offline döntőjén láthattunk komolyabb DDoS támadást, melyet csupán egy személy intézett a rendezvény ellen. Talán lehet hatásosan védekezni a DDoS ellen, talán nem, de a tudat önmagában félelmetes, hogy létezik egy módszer, mellyel akár egy ekkora mérvű rendezvényt haza lehet vágni.

A legfájóbb az egészben, hogy évtizedek alatt sem sikerült kiküszöbölni ezt a csorbát, s most már ez a fajta “hackerkedés” szinte megszokottá vált.

Ezeket olvastad már?