Gettóba torkollik a női szegregáció

Szerző:
Kategória: Edukáció, Elemzés, esport, Kritika

(A cikkben megfogalmazottak kizárólag a szerző személyes véleményét tükrözik és semmilyen formában sem tekinthetők az Esportmilla közösen elfogadott álláspontjának.)

Az esport, akárcsak a sakk lényegében mentális felkészültségen alapszik. Az utóbbinál viszont létezik nyílt kategória, így nők és férfiak ugyanabban a versenyben küzdhetnek a győzelemért. Nemcsak az esportokban, de némely hagyományos sportban is fel kellene számolni azt a valóban diszkriminatív rendszert, mely a nőket külön ligákba és bajnokságokba száműzi.

Igaly Diána 2004-ben az athéni olimpián hibátlan eredménnyel zárta a döntőt a skeet sportlövészet versenyszámban. Ugyanebben a lövészetben, a férfi kategória győztese, Andrea Benelli már hibázott. Tehát, ha “egy hajóban” eveztek volna, akkor az olasz lövészt könnyű szerrel maga mögé utasítja a magyar kiválóság. Vannak olyan tevékenységek, melyekhez olyan képességek szükségesek, amiket nők és férfiak egyaránt el tudnak sajátítani, tehát nincs szükség a nemi szegregációra.

Ha holnap megálljt parancsolhatnánk minden olyan kezdeményezésnek, mely elkülöníti a női és férfi esportolókat, akkor könnyen lehet, hogy egy darabig nem rúgnának labdába a hölgyek, de az is megtörténhet, hogy már ideje korán bizonyíthatnának. A fejlődés útja nem az, hogy gettóba zárjuk magunkat, s egy szűk réteggel versengünk. Épp ellenkezőleg, hiszen mind tudjuk, hogy teher alatt nő a pálma.

Lam Hua, az Oxent Gaming részlegvezetője szerint szükség van női ligákra, hogy kitermeljük a női esportolókat, akikre később felnézhetnek, s követhetik a példájukat. Az én véleményem viszont az, hogy a nőknek így is óriási diszkriminációval kell szembenézniük ebben a fiatal gamer társadalomban, és akárcsak a kvóta rendszere, ez is igazságtalan. Valóban tiszteljük azokat az embereket, akik saját kategóriát alkottak, ezzel kizárva magukat a valódi versengésből? Gondoljunk csak bele, melyiknek van nagyobb értéke? Persze az is lehet, hogy a hölgyek önként és dalolva vesznek részt elnyomatásukban, arra hivatkozva, hogy egy remek üzleti stratégia épül rájuk.

Mint a legtöbb döntés, mely befolyásolja az esport életét ez is gazdasági. Az ESA felmérése szerint, Amerikában a gamerek 44 százaléka nőnemű, ám az esport piacon a hölgyek vásárlóerő paritása alulmúlja a férfiakét. A profik száma is magasabb a férfiaknál, bár ehhez hozzátenném, hogy az élet számos más területeire is ez a jellemző. Kezdetben a lányok bizonyulnak tehetségesebbnek, korai érettségüknél, szorgalmuknál fogva, ám később, amikor a fiúk felhozzák szellemi lemaradásukat, becsatlakoznak, s elhagyják nőtársaikat. Ezzel a pszichológia bővebben foglalkozik, én nem kívánok ebben tovább vájkálni, csak egy fontos és releváns kérdést feltenni. Valóban szükség van női szegregációra az esportban?

Ezeket olvastad már?
Showing 4 comments
 • kukuc96

  “Az utóbbinál viszont létezik nyílt kategória, így nők és férfiak ugyanabban a versenyben küzdhetnek a győzelemért.” Miért az e-sportokban nem ez van? Nem tudok róla hogy bármi is nők indulását bármely jelentősebb e-sport rendezvényen.

 • oszaszi

  Ez a cikk nagyon buta és nagyon nem arról szól, amiről kéne, hogy szóljon… Egyébként meg, vannak női versenyjátékosok csak nem a redvás LoL-ban – a dotában pl. van csapat is és a Blizzard új játékban (overwatch) az egyik karakter is, egy híres starcraft hölgy játékosról lett formálva…
  A női ligára valóban nem lenne szükség, ha a lennének támogatói a női csapatoknak és indulhatna női gamer house is. Mivel a legtöbb profi e sport csapatnál azért kizáró ok a hölgy jelenléte, mivel zavaró tényező a férfiaknál (Koreában tilos csajozni mielőtt nyersz egy világbajnokságot én pl így tudom)
  Lehetne beszélni arról is, hogy a női “streamerek” milyen fényt vetnek a lányokra. Arról is, hogy a nézők és a fiú játékosok hogyan generálják az egész diszkriminatív közösséget. Arról is lehetne beszélni, hogy a game industry nem dob ki lányoknak fejlesztett játékot, ami túlmegy az “öltöztesd fel barbiet” kategórián mert az a “lányos” (persze most mondhatjuk a life is strange-et, de seriously we all know the lesbian effect was big there…). Lehetne beszélni olyan sok dologról, de, hogy pont arról kellett írni, hogy nem tartod jó ötletnek a külön lány ligát? Geez… na ezért nem megy ez az egész semerre. Mert, még aki benne van és akiről szól a dolog az sem tudja, hogy mi a baj és hogy miről kéne beszélni.
  Az meg, hogy tényként megjelenik egy abszolút sztereotip véleményleírás a férfiak és nők sportszokásáról egyszerűen, mint lány játékos, gusztustalannak és rettentő sértőnek tartom. Azt várod, hogy változzon a diszkrimináció, amikor egy sztereotípiát írsz le a nemekről? Tényleg?

 • BogieB

  Ez a cikk egy vicc. A női és férfi teljesítmény teljesen különböző, mivel az agyunk másképp reagál hasonló helyzetekre így a kettőt nem lehet összehasonlítani. Én örülök, hogy vannak női versenyek és hülyeségnek tartom, hogy ez diszkrimináció lenne irányunkba.

 • Pitbull

  Ez az egész cikk a butaság szüleménye. Az esport ligák 99%-a nem támaszt feltételt a nevező nemére, egyaránt nevezhetnek férfi és női versenyzők. Mikor kb másfél éve az IeSF egy hearthstone versenyen külön indított férfi és női ágat, abból is balhé volt, és a kettő egybe lett vonva. Azóta se hallottam, hogy más játékoknál ilyenre lett volna precedens. Mellesleg ha már itt tartunk, át lehet nézni az NFL vagy az NBA szabálykönyvét: nincs benne megtiltva, hogy nők álljanak ki a pályára. Azért nincsenek ott, mert nem tudnak kijutni.

  A kizárólag női ligák azért vannak, hogy esélyt kapjanak a sikerélmény megszerzésére. Ha egy csaj megnyer egy női ligát, akkor egy trófeát vagy érmet visz haza, amire büszke lehet, ez később motiválja majd. Ha elmegy egy wb selejtezőre, és kikap az 1024-be kerülésnél, akkor lehet, hogy otthagyja az egész ágat. Szerintem minden gondolkodásra képes be tudja látni, melyik végeredmény a jobb akár hosszú-, akár rövidtávon.