A ReDeYe féle útmutató az esport műsorvezetéshez 5. rész

Szerző:
Kategória: Ismertető, Kommunikáció, Oktatóanyag, Streaming

Szóval most már ott tartunk, hogy rendszeresen kommentálsz, streamelsz netes versenyeket és eljön az az idő, amikor meghívnak egy offline rendezvényre. Most fognak először bedobni a mély vízbe, az élő közönség elé.

Az offline rendezvények skálája igen széles. Ez lehet egy kis stúdiós házi torna vagy hatalmas csarnokokban egy impozáns bajnokság. De bármelyik is legyen, az biztos, hogy nagyban fog különbözni attól, amit eddig kényelmesen csináltál a saját szobádból.

A leglényegesebb különbségek:

  • Van élő közönség
  • Szponzorok
  • Újságírók, riporterek jelenléte
  • Producerek, technikusok jelenléte (fény, kamera, hangzás)
  • Rengeteg kamera
  • Dress code
  • Show ütemterv
  • Fülessel való kommunikáció a producerekkel

Gondolkodnod kell, hogy fogsz ezekkel megbirkózni?

Megfelelő beszédstílus

Ezeken a különbségeken felül, attól függően, hogy dolgoztál otthon, valószínűleg meg kell változtatnod az előadás módodat. Az első legfontosabb lépés a szókincsed megválasztása.

Nem azt mondom, hogy le kell butítanod a kommentálásodat, sőt azt még véletlenül se. De vedd figyelembe azokat a dolgokat, hogy a rendezvénynek vannak szponzorai, újságírók/tudósítók vannak jelen, és rengeteg a fiatal a közönségben. Ez mind azt jelenti, hogy nagyon oda kell figyelned mit mondasz. Pláne, hogy ha ahhoz vagy hozzászokva, hogy rendszeresen káromkodsz az online streamelésed közben. Ez itt tabu!

A közönség

A legnagyszerűbb dolog az esport kommentátor életében. Remélhetőleg velük fogsz foglalkozni és nem pedig a backstage-ben dolgozni. Ki kell használni a tőlük kapott energiát és adrenalint, hogy pozitívan befolyásolják a kommentálásod. Nem javaslom, hogy folyamatosan kérd tőlük, hogy ujjongjanak és drukkoljanak (sőt kifejezetten szörnyű azt hallani, hogy „ hadd halljam hogy drukkoltok!” és hasonló kifejezéseket) de a hangod és kommentálásod alapján buzdításra tudod őket késztetni. Nagy játszmák nagy kommentálásokat igényelnek, és a tömeg erre rá fog tenni egy lapáttal az általad generált hype miatt. Mindig is úgy éreztem, hogy a jó közönség segít a kommentátornak, hogy még jobb legyen, hogy jobban belevigye az érzéseit mintha otthonról csinálná.

Produkciós különbségek

A producer vagy rendező jelenléte hatalmas segítség a kommentátornak. Otthon mindenre neked kell figyelni, itt viszont tényleg csak és kizárólag a kommentálásra kell fókuszálnod. Mindenki azért van ott, hogy a te munkádat segítse, és hogy megoldják a menet közben felmerülő problémákat. Fontos, hogy jó kapcsolatban legyél a szervezőkkel, megértsd az ő szempontjaikat, biztosítsd őket, hogy tudod mi fog következni és minden technikai dolog is megfelelően működik.

Gyakran olyan dolgokat kell majd csinálnod, amit azelőtt soha nem csináltál. Például ajándékokat dobálni, kiállni a vászon elé is magyarázni egy adott játszma replayét. Ne ijedj meg ezektől, vágj bele bátorsággal és meglátod menni fog. Győződj meg arról, hogy hallod a fülesedben a szervezőket a hibák elkerülése végett.

A szervezők sokkal több munkát fektetnek abba, hogy a rendezvény sikeres legyen. Nagyon fontos, hogy megfelelő és bizalmon alapuló kapcsolatot alakíts ki velük. Kölcsönösen tartjátok egymás hátát. Néha te fogod megmenteni őket, de legtöbbször ők fognak téged…

Egy jó rendezvényen kapni fogsz egy ütemtervet. Ezek létfontosságúak mindenki számára (kameraman, hangtechnikusok, fénytechnikusok stb). Nagyon fontos, hogy ezeket előtte tanulmányozd és képben legyél mindennel. Kinek mi a szerepe, mi hol van, mi mikor fog történni.

Itt egy minta, amit az ESL ONE-nál használtunk, kezdésnek ezt is használhatod alapnak:

Ütemterv minta

Dress code

Fontos, hogy ezt még az elindulásod és a bőröndöd becsomagolása előtt kiderítsd. Az is nagyon fontos, hogy, olyan ruhákat pakolj be, amikben jól érzed magad és az nem fogja elterelni a figyelmed munka közben. Ha a rendezvény megköveteli az öltöny nyakkendőt akkor jobb ha elkezded hozzászoktatni magad. Kezd el viselni előtte, tudd mi hol kényelmetlen, esetleg javíttasd meg ha szükséges. Ha ezek vásárlásában nincs tapasztalatod, kérj meg valakit aki segít.

Kamerák

Talán a legnagyobb különbség lesz az, hogy mindenhol kamerák fognak figyelni téged. Otthon valószínűleg csak egy kis kamerát használtál. Ezeken a rendezvényeken több tucat lehet kitelepítve és abból három biztos, hogy téged fog figyelni. Ez nem mindig jó érzés. Emlékszem nekem az első ilyen élményemnél olyan érzésem volt, mintha mesterlövészek követnének és az első bakinál kivégeznének. Emlékezz, hogy kezdetben mindenki kényelmetlenül érzi magát.

A következő lépés, hogy segítséget kérj. Ezt sokféleképpen megteheted. A szervezőktől, más kommentátoroktól (akik hasonló cipőben voltak) vagy könyvekből, amit TV produkciókról írtak. Természetesen hasznos még, ha normál sportok kommentátorait nézed és hallgatod. Ők már a szakma csúcsán vannak.

Kicsit drágábban, beiratkozhatsz egy helyi képzésre. Általános média legtöbbször elég, de akár diplomázhatsz is belőle, ha úgy tartja kedved. Nagyon sok kommentátor a munkája mellett média szakra jár valamelyik egyetemen.

A következő részben:

Belemegyünk részletesen a hangod kielemzésébe. Hangsúlyozásba, artikulálásba, beszédstílusba, hogy mit tehetsz a hangod javításáért és a betegségek elkerüléséért.

Előző részek:

1. rész

2. rész

3. rész

4. rész

Ezeket olvastad már?
Comments
pingbacks / trackbacks