Te támogatnád anyád pasiját?

Szerző:
Kategória: Esport versenyek, Kritika, Magyar esport

Itt az őszi esport szezon, a MondoCon éppen hogy csak befejeződött, az ICL-re a hétvégén kerül sor, illetve November végén PlayIT, ami ebben az évben az ESL Délkelet-európai bajnokságának is helyszínéül szolgál majd. Ezekben a rendezvényekben mindenképp közös, hogy kisebb nagyobb formában, de mindig helyet kap az esport és lehetőséget ad hazánk félprofi játékosainak, hogy  színpadon,  a rivaldafényben több száz néző előtt, és sokszor ezrek „előtt” a versenyek hivatalos stream csatornáin megmutathassák tudásukat.

Természetesen a díjazás nem milliós összegű, nem tartunk még ott (valószínűleg nem is készült fel rá egy csapat sem, hogy ekkora nyereményért versenyezzen) azonban annyira mindenképp elengedő, hogy felkeltsék az érdeklődést, és egy kis zsebpénzhez juttassa a legjobbakat. A pénzdíjazás mellett azonban ezek a versenyek rendkívül jó lehetőséget adnak arra, hogy egy csapat megmutathassa tudását és nevet szerezhessen magának, ami hosszútávon talán még fontosabb is lehet pár tízezer forintnál.

Anyád pasija a színre lép

anyadpasija1

A cikket a MondoGames PC Guru Show (Battlegrounds finálé) League of Legends versenyének döntős csapatának  összeállítása ihlette, azon belül is kifejezetten egy játékos aki „Anyád pasija” játékos névvel lépett a színpadra és lett bemutatva a nagyközönségnek, majd természetesen ezzel a névvel versenyzett a verseny egész ideje alatt.

Ezek a versenyek, főleg a MondoGames és a PlayIT szerű játékkiállítások, ahol komolyabb versenyeket rendeznek és a legnagyobb nézőközönséggel bírnak, az utóbbi évek tendenciáit nézve maximum két alkalommal kerülnek megrendezésre, vagyis nem mindennap adódik alkalom a szereplésre. Feltételezhetnénk, ha egy csapat, melynek tagjai több ezer órát beleöltek már egy adott játékba, egy fokkal komolyabban gondolkodnak a játékról és az azt körülvevő környezetről, főleg akkor, ha ezzel hosszútávú céljaik vannak.

Anyád pasiját a kommentátorok sem kedvelik!

A szervezők rászánták az időt és energiát, hogy bemutassák a játékosokat, része volt a színpadi programnak az, hogy egyenként, név szerint mindenkit megemlítsenek, azonban „Anyád pasijához” érkezve már csak a poén mentette meg az amúgy kínos szituációt. Gondolhatnánk, hogy ez egy ritka kivétel és nem húzható rá a komolytalan névválasztás az összes versenyzőre, azonban az ellenfél csapatában, ahogyan a képen láthatjátok egy SK T1 Targonca”, és egy east cancer nevű egyén is bemutatkozott, ami ha kicsit jobban belegondolunk már 10-ből 3 játékos. Utóbbi játékos neve amúgy már a rasszizmus határát súrolja, a szervezők helyében csak névváltoztatás esetén engedélyeztem volna az élő versenyen való részvételét. A döntő mérkőzés előrehaladtával ez a kommentátoroknak is problémát okozott, hiszen 1-2 körig még viccesek voltak az „Anyád pasiját meggyilkolták”, vagy az „Anyád pasija bevillant” és ehhez hasonló szófordulatok, később viszont már teljesen jogosan lett mellőzve a játékos nevének említése.

Jó példát mutatni nem mindig könnyű

Szakadjunk ki egy pillanatra abból, hogy ez milyen problémákat okozott  a verseny alatt, és nézzük egy picit a játékos szemszögéből. Sajnos az  ő esetében igazából már teljesen mindegy volt, hogy milyen szintet képvisel, mennyire jó játékos, hiszen maga a szerencsétlen névválasztás a létező összes fókuszt elvitte arról, ami igazán fontos. Arról, hogy mire is képes az a játékos az adott pillanatban.

Továbbfűzhetjük a gondolatmenet és reakcióként nyilván van akinek megfordult a fejében, hogy csak saját magát teszi nevetség tárgyává és ez az ő  saját felelőssége, egyéni döntése, csak hogy ez nem teljesen így van. Abban a pillanatban a játékos reprezentálta a verseny egészét, képviselte saját csapatát, képviselte a játékkal komolyan foglalkozó magyar félprofi játékosokat és nagyon-nagyon távolról nézve képviselte a magyar kompetitív játékosközösség egészét is, hiszen a teljesen laikus kilátogató ha úgy nézzük a magyar esport egyik rendezvényéből kapott ízelítőt abban a pillanatban, hogy leült a színpad elé pihenni.

A komolytalanság ára

Tegyük fel, hogy „Anyád pasija” a magyar LoL közösség következő Vizicsacsija. Követnénk őt a közösségi médiában? (Feltételezzük, hogy ezek a játékosok legalább követhetőek és rendelkeznek pl. FB szurkolói oldallal) Odamennénk hozzá élőben autogramot kérni és megdicsérnénk azért ahogyan játszott?  Tudnánk neki teljes szívünkből szurkolni? Talán érzitek miért is jelent ez problémát, úgy igazából mindenkinek. Ha egy kicsit belegondolunk abba, hogy profi játékosokkal milyen szerződéseket kötnek, akkor nem nehéz rájönni, hogy az ennyire átgondolatlan névválasztás a lehetőségét is megöli annak, hogy a játékos mögé valaha is komoly támogatók álljanak.

gogolol

Na melyik csapat a kakukktojás ? :)

Amíg azok a játékosok akik – amúgy játéktudásuk alapján teljesen jogosan –  szereplési lehetőséghez jutnak a nagyközönség előtt nem járnak példával, addig hiába lesz a következő EsportFest Magyarország  meghatározó esport rendezvénye, ha a résztvevők ezekkel a húzásokkal ellehetetlenítik azt a közös célt, hogy hazánkban egyszer valóban komolyan számításba vegyék az esportokat. Amíg mi magunk, mind játékos, szervezői és tartalomgyártói vonalon nem vesszük magunkat komolyan és nem törekszünk a legmagasabb minőségre, addig hogyan várhatjuk el bárkitől is, hogy komolyan vegyen minket?  A jó hír, hogy ez nem pénz, sokkal inkább hozzáállás kérdése, ami ha nem is csettintésre, de gondolkodás és ész érvek mentén megváltoztatható, ha arra nyitottak azok, akiket a tehetségük alapján már régen ezreknek kéne követni…

Ezeket olvastad már?
Showing 9 comments
 • ArmenQrM

  Írsz itt a komolyságról,de azért te veszed a bátorságot egy ilyen hatásvadász címhez ide.

  • Gabor Tota

   Valószínűleg te sem kattintottál volna rá, ha nem ez a cím. A mondanivaló komoly, ez a lényeg.

 • Anon

  Most biztos ez a menő kockafalván.

 • Porofeed

  Anyád Pasija for president!

 • DreX

  Ekkora szőrszálhasogatást/bullshitet már nagyon régóta nem olvastam. Értem én, hogy cikkhiány van, de sorry ennél lehetett volna értelmesebb dolgot is a billentyűzetre hányni ennyi idő alatt.

  • Gabor Tota

   Semmiféle cikkhiány nincsen, ez egyelőre nem egy hírportál totál mindegy hogy 500 vagy 50000 olvasója van, azonkívül hogy többen látják nem jelent se többet sem kevesebbet. Sajnálom, ha a probléma lényege nem jutott el hozzád. Esetleg, hogy “miért” gondolod ezt meg is indokolhatnád és akkor kialakulna valami beszélgetés féle. Elvégre ez a lényege ennek a résznek :)

 • f4c3m4n

  Clickbait cím vagy sem, igaza van. LAN partyn/MMen/Solo queueban elmennek ezek a nevek, de semi-pro szinten már roppant ciki.

 • Kovandor

  Csak egy kérdés. Mit várunk a magyar játékosoktól? Ez volt már anno CoD2-ben, CoD4-ben, tele volt mindig ilyen nevekkel. Meg kell nézni a LoL-ban a csapatneveket is, azok is kb ennyire kreatívak. És ez nem véletlen amúgy. Agyilag is ennyire képesek, nem többre.

  Mi volt CS:GO-ban? Kijutnak nemzetközi LANra meg stb, aztán nem sokkal később kidobják a csapatból őket mert cigányoznak meg anyáznak…. Hol látunk ilyet egy ESL Major eseményen?

  • Gabor Tota

   Én azt gondolom van egy értelmesebb játékosréteg aki felfogja/felismeri ennek az egész névválasztásnak a hatását. Amúgy ez nem csak és kizárólag magyar probléma, például a Délkelet-európai bajokság selejtezőin rengeteg országnak hírezhetetlen logói, csapatnevei voltak és több alkalommal erőltetni kellett a cserét az adminok részéről. Szerintem csak komolyabban kéne venni magunkat.